Правителството одобри Годишния доклад за младежта за 2016 г.Повечето млади хора

...
Правителството одобри Годишния доклад за младежта за 2016 г.Повечето млади хора
Коментари Харесай

Вижте какво реши Министерският съвет днес, 18 април 2018

 министерски съвет  министерски съвет  3p1a0200_800x487
Правителството утвърди Годишния доклад  за младежта за 2016 година

Повечето младежи считат, че са материално задоволени, намират релативно елементарно работа, само че множеството не работят по специалността си. Това са част от изводите в годишния отчет за младежта, прегледан на държавното съвещание. Докладът показва информация за социално-икономическото състояние на младежите през 2016 година и подхванатите ограничения за тяхното развиване от страна на държавните институции.

Информацията покрива деветте съществени предпочитани области в Националната тактика за младежта (2010-2020) и регистрира осъществяването и напредъка в съществени сфери, значими за живота на младежите: претовареност и безработица, обучение, професионално насочване и реализация, гражданска интензивност, доброволчество, здравословен метод на живот, свободно време и други

За правенето на отчета по поръчка на Министерството на младежта и спорта е осъществено особено национално представително социологическо изследване на тематика,,Установяване на резултата от политиките за младежта върху младежите в страната “, осъществено от проучвателен център „ Тренд “ през 2017 година Проучването показва характерните за младежката целева група проблеми, социално-икономическите действителности, метода на живот на младежите, както и техните визии, настройки и полезности, структурирани съгласно главните предпочитани области на деяние във връзка с младежката общественост в страната.

Въз основа на данните и показания разбор във връзка с обособените сфери от живота на българските младежи, се обрисуват следните съществени заключения:

–          над 70% от младежите считат, че средствата им са задоволителни за пълноценно хранене, закупуване на облекло, закупуване на обувки, възнаграждение на електрическа сила и закупуване на лекарства;

–          98% от българските младежи имат мобилни телефони, 87% имат компютър, а 92 на 100 имат достъп до интернет у дома;

–          над 50% от българските младежите считат, че в обитаемото място, където живеят, получават положително обучение, а над 60% декларират, че има способи да разнообразяват всекидневието си;

–          работещите млади в по-голям дял са удовлетворени от актуалната си работа. Основната причина за промяна на работното място се явява ниското възнаграждение – при 30% от младежите;

–          положителна картина се регистрира във връзка с оценката за намиране на работа. Близо 50% показват, че са намерили елементарно актуалната си работа. Това, което се регистрира като негатив е, че 54% не работят по специалността си;

–          във връзка с здравословния метод на живот и практикуването на спорт са регистрирани следните резултати – 32% е делът на младежите, които се занимават със спорт, а 66% – не. Тук оказва въздействие видът обитаемо място – в столицата и в регионалните градове фитнес залите са желано място за спорт, до момента в който в дребните обитаеми места и селата главно спортни действия се правят на открито или у дома;

–          във връзка с гражданската интензивност и в частност присъединяване на младежите в разнообразни организации, данните са следните – 73% не членуват в такива организации, което съставлява известно понижение, спрямо предходни години. Най-много са членуващите в спортни клубове (14,5%), следвани от младежите, участващи в благотворителни/хуманитарни организации. Близо 50% от българските младежи гласоподават на изборите.

Приети са Конвергентната стратегия на България  и актуализация на Националната програма  за промени

Правителството одобри Конвергентната стратегия на България за интервала 2018-2021 година и актуализация за 2018 година на Националната стратегия за промени.

Конвергентната стратегия се изготвя годишно, в сходство с разпоредбите на Пакта за непоклатимост и напредък на Европейски Съюз за съгласуваност на националните бюджетни политики на страните членки, и обрисува прилаганите основни политики за поддържане на макроикономическата, финансовата и фискалната непоклатимост на страната. Разработването на Конвергентната стратегия следва графика на така наречен Европейски учебен срок – самодейността за предварителна съгласуваност на икономическите политики в Европейски Съюз.

Одобрената Програма е структурирана в седем елементи. Първата показва общата рамка на държавните стопански политики и цели. Във втората част е оценено икономическото развиване на страната във връзка с основните макроикономически индикатори, като е показана и прогноза за тяхното развиване. Третата част съдържа изложение на стратегическите цели на фискалната политика във връзка с бюджетния баланс и държавния дълг. В четвъртата част е изработен разбор на чувствителността на прогнозите в главния макроикономически сюжет, като e създаден различен сюжет. Част пета и част шеста на Програмата са отдадени на устойчивостта и качеството на обществените финанси, а седмата прави обзор на институционалните характерности на обществените финанси в България – бюджетни процедури и национални бюджетни правила.

В Конвергентната стратегия са отразени целите на държавното управление за придържане към фискална политика, осигуряваща дълготрайна резистентност на обществените финанси и дейно ориентиране на обществените разноски към действия, които форсират икономическия напредък. Фискалните цели в средносрочен проект остават ориентирани към опазване на устойчивостта на бюджетната рамка в подтекста на уговорките на страната по линия на Пакта за непоклатимост и напредък. Важен аспект от стратегическите политики са повишение на продуктивността и конкурентоспособността на стопанската система за реализиране на уравновесен напредък, устойчива конвергенция и възстановяване на благосъстоянието в дълготраен проект. Правителството ще продължи политиките за повишение на събираемостта на налозите, битката със сенчестата стопанска система и недекларирания труд.

Актуализацията за 2018 година на Националната стратегия за промени (НПР) е направена в осъществяване на Стратегия „ Европа 2020 “ и в границите на засиленото наблюдаване на икономическите политики в Европейски Съюз.

Националният отчет за България за 2018 година, дружно с документите, поставящи началото на Европейския учебен срок, послужиха като насочна точка при актуалната актуализация на НПР. Макроикономическите несъответствия към този момент не се правят оценка като несъразмерни, за което спомага както удобната икономическа обстановка, по този начин и постигнатата непоклатимост на финансовия бранш и възобновяване на пазара на труда.

Програмата се концентрира върху осъществяването на ограниченията, адресиращи характерните рекомендации на Съвета от 2017 година. В документа е показан и обзор на напредъка в осъществяването на националните цели по Стратегия „ Европа 2020 “, както и комплекс от ограничения в области на политики, допринасящи за възстановяване на бизнес средата. В програмата са включени и плановете, финансирани по Програмата за поддръжка на структурни промени на Европейска комисия, избрани през 2017 година от Министерския съвет за предпочитани.

Актуализацията на НПР за 2018 година е създадена в сходство с целите за ръководство на държавното управление (2017-2021 г.), с Конвергентната стратегия на Република България (2018-2021 г.) и със Средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година

Правителството утвърди 13 национални програми  за развиване на образованието

Правителството утвърди 13 национални стратегии, които ще обезпечат в допълнение финансиране през 2018 година на политики и ограничения за еднакъв достъп до качествено обучение. Три от тях са нови – „ Заедно за всяко дете “, „ С грижа за всеки възпитаник “ и „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение “. Прилагането на националните стратегии е обезпечено с 63,43 милиона лв..

Програмата „ Заедно за всяко дете “ е ориентирана към повишение на успеваемостта в работата на институциите по обгръщане и задържане в просветителната система на деца и възпитаници в наложителна предучилищна и учебна възраст. Програмата цели също по този начин и възстановяване на достъпа до предучилищно и учебно обучение и качеството му посредством основаване и поддържане на удобна просветителна среда за стимулиране и стабилно просветително развиване. Бюджетът по програмата е 450 хиляди лв. за образователната 2018/2019 година.

По стратегия „ С грижа за всеки възпитаник “ с бюджет два милиона лева ще се работи за повишение равнището на достиженията по общообразователната подготовка на учениците от прогимназиалния стадий на главната просветителна степен. Ще се обезпечат спомагателни благоприятни условия за образование на учениците, които срещат компликации при реализиране на предстоящите резултати от образованието и се нуждаят от диференциран или самостоятелен метод, съобразени със спецификата на образователния предмет.

Нова е и програмата „ Оптимизиране на вътрешната конструкция на личния състав в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение “, която е с бюджет от 28 милиона лв.. Тя е ориентирана към повишение успеваемостта на обществените разноски за обучение посредством усъвършенстване на вътрешната конструкция на личния състав в институциите от системата на предучилищното и учебното обучение.

Разширява се обсегът на Национален парк „ Осигуряване на модерна просветителна среда “, с бюджет 9,23 милиона лева, в която са създадени три нови модула: „ Музеите като просветителна среда “, който цели основаване на по-интересна и привлекателна среда в училищата; „ Оценяване и одобрение на планове на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти “ за обезпечаване на еднакъв достъп до качествено предучилищно и учебно обучение, посредством професионално и обективно оценяване на плановете на познавателни книжки, учебници и образователни комплекти; „ Осигуряване на училищен шкафчета “ за модернизиране на просветителната среда посредством закупуване на шкафчета, в които учениците да държат своите учебници и образователни пособия, за олекотяване на ученическите им раници.

Ще продължи и финансирането по десетте национални стратегии, работили през миналата година. Сред тях са националните стратегии „ Система за национално стандартизирано външно оценяване “ – 4,2 милиона лева, „ Ученически олимпиади и надпревари “ – три милиона лева, „ Развитие на системата на предучилищното обучение “ – 400 хиляди лева, „ Обучение за ИТ кариера “ – 400 хиляди лева, „ Информационни и информационни технологии (ИКТ) в системата на предучилищното и учебното обучение “ – 10 милиона лева, „ Квалификация “ (позната до момента като „ Развитие на педагогическите експерти “) – 800 хиляди лева, „ Създаване на налична архитектурна среда и сигурност в учебно заведение “ – 1,45 милиона лева, „ Роден език и просвета зад граница “ – 1,5 милиона лева, и „ Без свободен час “ – два милиона лева

Продължава и обезпечаването на модерни осведомителни и информационни технологии и внедряване на новаторски способи на образование в учебни заведения и детски градини, построяването на рампи и платформи за хора с увреждания, подобаващи санитарни пространства, както и разширение на видеонаблюдението. Обезпечават се средствата за възстановяване на изискванията за пробна работа по естествени науки посредством съоръжение на лаборатории, модернизиране на професионалното обучение и обезпечаване на целодневно образование на учениците. Гарантират се вложенията в образование на надарени възпитаници, които вземат участие в национални и интернационалните олимпиади и надпревари.

Одобрен е доклад за изпълнението  на Националната антикорупционна тактика

Правителството одобри доклада за осъществяването на Националната тактика за предварителна защита и противопоставяне на корупцията и за активността на Националния съвет по антикорупционни политики до януари 2018 година

По Националната тактика са изпълнени основни ограничения от законодателен темперамент. Бяха признати антикорупционният закон, посредством който се сътвори обединен антикорупционен орган, промени в Наказателно-процесуален кодекс за повишение на бързината и успеваемостта на наказателното гонене на корупцията по високите етажи посредством прекосяване на делата към профилирания съд и прокуратура, а промените в Закона за администрацията ускориха пълномощията и потенциала на инспекторатите, както и тяхната институционална самостоятелност.

Сред въведените ограничения са разширението на кръга от лица, заемащи висши държавни длъжности, които ще подлежат на надзор, и на събитията, които ще се заявяват. Предстои разработване на тактика за основаването на централизиран указател на административнонаказателните производства като мярка за предварителна защита и противопоставяне на корупцията измежду контролните органи и основаване на единна входна точка за всички сигнали и тъжби на жители против дейности на администрацията. Друга мярка, по която работят министерствата, е премахването на празноти в законодателството при административните санкции, за недопускане на корупционни практики.

За повишение на професионалната подготовка в битката с корупционните закононарушения в интервала 2016-2017 година Националният институт на правораздаването е провел образования на 1004 магистрати и проверяващи органи, а Прокуратурата – 23 вътрешноведомствени образования на прокурори от цялата страна.

Решенията, одобрявани от Националния съвет по антикорупционни политики, са свързани с включване в новите правила за етично държание на държавните чиновници на създадените общи стандарти във връзка с инспекции за почтеност/интегритет в администрацията, което обвързва с носене на дисциплинарна отговорност; създаването на унифицирани насоки за сформиране на антикорупционни проекти по министерства – метод, посочен като добра процедура в последния отчет на Европейската комисия по Механизма за съдействие и инспекция, и други

Прието беше и решение представители на Прокуратурата, Върховния касационен съд, Министерството на правораздаването и секретариатът на Националния съвет по антикорупционни политика да изработят правила и стандарти за обявяване на систематизирана информация за делата за корупционни закононарушения по високите етажи на властта, при съблюдаване на разпоредбите за работа със законово предпазена информация и презумпцията за невиновност. Информацията ще бъде предоставена по наличен метод посредством уеб страницата на Националния съвет. В момента се търси софтуерно решение за това, защото основаният през 2005 година уебсайт е с лимитирани функционалности.

Съюзът на слепите в България и съдружие „ Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение “ са приети за национално представителни организации

Правителството одобри решение за признание на Съюза на слепите в България и на съдружие „ Асоциация на родителите на деца с нарушено зрение “ за представителни организации на национално ниво в Националния съвет за интеграция на хората с увреждания за период от три години.

Целите и активността на Съюза и на Асоциацията са свързани с гарантиране на правата, възстановяване метода на живот и общественото включване на хората с увреждания в обществото. Те дават отговор и на критериите за участие в Националния съвет, който е съвещателен орган към държавното управление.

Съветът показва мнения по нормативни и стратегически документи, с което способства за осъществяването на държавната политика за интеграция на хората с увреждания и за рационализиране на нормативната база.

Общините получават над 11 млн. лева.  за транспортни разноски на учителите

Правителството утвърди 11 319 125 лева спомагателни прехвърляния по бюджетите на общините.

Средствата са планувани в бюджета на МОН за възобновяване на транспортните разноски или разноските за наем на педагогическите експерти в детските градини и учебните заведения, когато работят отвън обитаемото място, в което живеят. Те се отпускат съгласно направена и предоставена от кметовете на общини информация. В рамките на един и същи интервал на учителите могат да бъдат възстановявани осъществените разноски или за превоз, или за наем по месторабота.

Правителството ще извърши решения на ЕСПЧ  по каузи против България

Правителството ще завърши с приятелско съглашение дело пред Европейския съд по правата на индивида, формирано по жалбата на Петя Пиличева против България. То е поради нарушени права на обективен правосъден развой и на ефикасни правни средства за отбрана. Причината е несъблюдение от страна на Национален осигурителен институт на правосъдно решение, с което институтът е бил наказан да заплати на жалбоподателката обезщетение за претърпени имуществени вреди и за разходи по съответното дело. Национален осигурителен институт заплатил единствено дължимата сума за обезщетение и макар издадения изпълнителен иск, Петя Пиличева не съумяла да получи дължимата й сума за разходи. Правителството признава осъщественото нарушаване и приема да изплати препоръчаните от Европейски съд по правата на човека 600 евро за претърпени вреди и направени разноски и разходи, с което се поставя завършек на делото.

Министерският съвет ще изплати общо 927 400 лева компенсации в осъществяване на пет решения на Европейски съд по правата на човека.

Казусът по делото „ Ченгелян и други против България ” е обвързван с невъзможността на жалбоподателите да влязат във притежание на реституирана постройка в Пловдив, оповестена за монумент на културата. Присъденото от Европейски съд по правата на човека обезщетение за имуществени вреди е в размер на 462 000 евро и 675 евро за разходи по делото.

За неприятни хигиенични условия в затворническото общежитие в Кремиковци Европейски съд по правата на човека е присъдил обезщетение за претърпени неимуществени вреди от 3000 евро и 767 евро за разходи по делото „ Христосков против България “.

Европейски съд по правата на човека е приел, че по случай с жалбата на някогашен полицейски чиновник („ Йончев против България “) управляващите не са изпълнили обвързване да обезпечат ефикасна и предвидима процедура, в която той да получи цялостна информация за психическите му оценки. Присъдено му е обезщетение от 3930 евро за неимуществени вреди и за разходи.

По жалбата на родители на три деца, иракски жители, за неприятни условия в мястото на задържането им след противозаконен опит за прекосяване на границата, Европейски съд по правата на човека показва, че все още на задържането България не е била сложена пред рискови усложнения в оправянето с имиграционната вълна. С този мотив съдът присъжда обезщетение за неимуществени вреди в размер на 600 евро за всеки от тримата малолетни и общо 1000 евро за разходи по делото „ С. Ф. против България “.

По делото „ Фъртунова против България “, формирано поради неспособност за обжалване към оня миг на наложена по Закона за придвижване по пътищата санкция в размер на 30 лева, Европейски съд по правата на човека не присъжда обезщетение, а единствено погашение на 1000 евро разходи по делото. Необжалваемият най-малко на глобите е анулиран от Конституционния съд през 2012 година

Одобрена е техническа смяна в решение  за отчуждаване на частни парцели

От листата на плануваните за отчуждаване парцели за рационализация на пътя „ Калотина – Софийски околовръстен път “ се изключва парцел – частна благосъстоятелност, в землището на Драгоман, защото не визира трасето на пътя.

С утвърдената смяна в РМС 55/2016 се отстранява и позволено противоречие в приложението към т. 1 на отчуждителния акт във връзка с парцел – частна благосъстоятелност, намиращ се в землището на с. Алдомировци, като се понижава размерът на наранена повърхност от парцела и на избраното в отчуждителния акт парично обезщетение.

Грузия открива почетно консулство в Благоевград

Правителството даде единодушието си Грузия да открие почетно консулство в Благоевград с консулски окръг, обхващащ територията на областите Благоевград, Перник, Кюстендил и Пловдив, и да назначи за почетен консул българския жител Юлий Нушев.

Мотивите на грузинската страна за разкриване на консулство са свързани с спомагателната опция за отбрана на ползите на грузинските жители, които непрекъснато живеят в България, и на тези, които се намират на краткосрочно посещаване у нас. Решението ще способства и за активизирането на икономическите, културните, научно-образователните и туристическите връзки сред двете страни.

Юлий Нушев е шеф и ръководител на борда на сдружение, чийто предмет на активност е даване на телекомуникационни услуги.

Споразумение сред Министерство на околната среда и водите и Европейска банка за възстановяване и развитие ще обезпечи повече благоприятни условия за финансиране на екопроекти

Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира подписаното през март т. година Споразумение за даване на помощни услуги при осъществяване на планове сред Министерството на околната среда и водите и Европейската банка за възобновяване и развиване (ЕБВР). Споразумението е подписано в осъществяване на Меморандума за съгласие сред българското държавно управление и Европейска банка за възстановяване и развитие за партньорство и поддръжка в усвояването на европейските структурни и капиталови фондове.

Документът планува Министерство на околната среда и водите да получи от Европейска банка за възстановяване и развитие консултантски услуги в поддръжка правенето на актуализация на предварителна оценка на финансови принадлежности и капиталова тактика за финансови принадлежности по Оперативна стратегия „ Околна среда “. Целта му е да обезпечи по-широк кръг от благоприятни условия за финансиране, в това число разбор на зародили промени в пазарните условия и обществени капиталови потребности след 2014 година, по повод използването на финансови принадлежности по ОПОС 2014-2020 година В резултат от съглашението ще се изследва опцията за правене на капиталова тактика по предпочитана ос 5 „ Подобряване качеството на атмосферния въздух “ и ще се актуализират капиталовите тактики по предпочитани оси „ Води “ и „ Отпадъци “. Така ще се подкрепят напъните на страната за поощряване присъединяване на вложители и финансови институции от частния бранш в екологични планове.

Удължава се действието на споразумението  за съдействие сред ДА „ Архиви “  и Мемориала „ Яд Вашем “

С три години ще бъде продължен срокът на деяние на подписаното през 2013 година съглашение за съдействие сред Държавната организация „ Архиви “ и „ Яд Вашем “ – Мемориал на жертвите на Холокоста и героизма, който изтича през м. март 2018 година

Споразумението предизвиква установяването, изследването и обмена на архивни документи с информация за Холокоста. Според клаузите му, ДАА ще даде цифрови копия на 300 000 страници от архивни документи. Удължаването на периода ще разреши завършването на този развой и съставлява опция за по-нататъшно партньорство за реализиране на взаимни планове, свързани с историята на двете страни и народи.

Одобрени са българските позиции  за неофициални съвещания на Съвета на Европейски Съюз

Правителството утвърди българските позиции за неофициалните съвещания на министрите по енергетика и по опазване на здравето, които ще се проведат в София през април.

България поддържа визията за реализиране на баланс сред конкурентоспособност, сигурност на енергийните доставки и резистентност на околната среда. Страната ни приветства плануванаъа еластичност при използването на политиките за възобновима сила и енергийна успеваемост предвид на опцията държавите-членки да дефинират независимо националните си цели, избирайки най-подходящите и разходоефективни ограничения съгласно националните си специфики, се показва в позицията за Съвета по енергетика. На срещата на 18 и 19 април ще бъдат прегледани въпроси, свързани с тематиката „ Устойчив Енергиен съюз с насочена към бъдещето политика по въпросите на климата “. Дискусиите ще бъдат разграничени в три работни сесии – декарбонизацията на стопанската система, ръководството на Енергийния съюз и Агенцията за съдействие сред енергийните регулатори (АСЕР).

Неформалният Съвет по претовареност, обществена политика, опазване на здравето и потребителски въпроси ще заседава във формат „ Здравеопазване “ на 22 и 23 април. Една от водещите тематики, планувани за разискване, е за провокациите пред политиката на Европейски Съюз в региона на храненето. Дискусиите обгръщат огромен кръг от въпроси, свързани с възстановяване състава на питателните артикули, здравословното хранене, информиране на потребителите, преустановяване на наклонността към увеличение на наднорменото тегло измежду децата и справяне с хроничните незаразни заболявания. Ще бъде разисквана и тематиката за успеваемостта, наличността и достъпността на лекарствените артикули.

Военно-апелативната прокуратура ще се управлява от бригаден военачалник

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде декрет, с който да утвърди длъжностите във военните прокуратури, изискващи висши военни звания. Предложението планува за административен началник – военно-апелативен прокурор на Военно-апелативната прокуратура да бъде назначаван бригаден военачалник.

В претекстовете се показва, че административният началник на ВАП е най-висшата служба в системата на военните прокуратури в България и поради особената значимост на длъжността е оправдано тя да бъде избрана за заемане от офицер с висше военно звание.

Кабинетът предлага също по този начин сегашният административен началник на ВАП и военно-апелативен прокурор полк. Веселин Стоев да бъде почетен със званието бригаден военачалник.

Одобрено е мнение по конституционно дело №2 за 2018 година

Правителството утвърди мнение по конституционно дело №2 за 2018 година, формирано по искане на Върховния касационен съд за определяне на противоконституционност на член 230 от Закона за правосъдната власт. Разпоредбата се отнася до краткотрайното премахване от служба на арбитър, прокурор или следовател, притеглен като обвинен за съзнателно закононарушение от общ темперамент.

В мнението държавното управление излага причини за неоснователност на настояването и показва мнение, че то следва да бъде отхвърлено.

Одобрена е средносрочната бюджетна прогноза  за 2019-2021 година

Министерският съвет утвърди средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година. С документа се залагат средносрочните цели на фискалната политика, обвързани със заложените в Закона за обществените финанси правила, ограничавания и съществени правила за ръководство на обществените финанси, като се дефинират и таваните на разноските по обособени първостепенни разпоредители с бюджет и на бюджетните взаимоотношения за идващите три години.

Средносрочната бюджетна прогноза съдържа изискваната според Закона за обществените финанси параленост на макроикономическата прогноза на Министерството на финансите с тази на Европейска комисия. Включена е и параленост на прогнозата на Министерството на финансите с прогнозата на Европейска комисия във връзка с индикаторите на бранш „ Държавно ръководство “. Макроикономическата прогноза се базира на допусканията за съществени индикатори на външната среда на Европейската комисия, Световната банка, Международния валутен фонд и Министерството на финансите, настоящи към месец март 2018 година.

Средносрочната вероятност се обвързва със заложения приоритет за опазване на стабилността на обществените финанси и се показва в следване на към този момент избраните фискални цели за продължение на фискалната консолидация и придържане на близка до уравновесена позиция на бюджетното салдо в средносрочен небосвод. В бюджетната прогноза за интервала 2019-2021 година задачата за салдото по КФП за 2019 година и 2020 година се резервира надлежно на недостиг в размер на 0,5% от Брутният вътрешен продукт и на уравновесено бюджетно салдо в сходство със заложената в обновената средносрочна бюджетна прогноза за интервала 2018-2020 година За 2021 година е планувано поддържане на уравновесен бюджет.

Политиката в региона на налозите се характеризира с предвидимост, като в същото време се предизвиква развиването на бизнеса и капиталовата интензивност посредством опазване на ниските данъчни ставки за директните налози, необятна данъчна основа и малцина данъчни преференции. Важна роля за реализиране на задачите на данъчната политика и за увеличение на приходите от налози, осигурителни вноски и такси има повишението на успеваемостта при тяхното администриране. Приходната част на бюджета в средносрочен проект демонстрира наклонност на понижение от 36,9% от Брутният вътрешен продукт за 2019 година до 36,1% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, което се дължи главно на прогнозните доходи от фондовете на Европейски Съюз.

Предвижда се посредством усъвършенстване на разноските на бюджетните организации и повишението на успеваемостта на обществените разноски в обособените браншове и усилване на техния принос за повишение на икономическия напредък общите разноски по КФП в средносрочен проект да намалеят от 37,4% от Брутният вътрешен продукт за 2019 година до 36,1% от Брутният вътрешен продукт през 2021 година, което съставлява средногодишна консолидационна стъпка от към 0,6-0,7 прочие п. от Брутният вътрешен продукт.

Средносрочната бюджетна прогноза за интервала 2019-2021 година планува увеличение на размера на минималната работна заплата от 510 лева на 560 лева от 1 януари 2019 година, на 610 лева от 1 януари 2020 година и на 650 лева от 1 януари 2021 година.

Политиката в областта на образованието продължава стартиралото през 2017 година нарастване на възнагражденията на педагогическия личен състав в системата на междинното обучение за реализиране двойно нарастване на размера на средствата за хонорари до 2021 година, планувано в управническата стратегия на държавното управление. Осигурени са средства и за осъществяване на политиките по Закона за предучилищното и учебното обучение, в това число за обща и спомагателна поддръжка на личностното развиване на децата и учениците и финансиране на образованието на учениците в частните учебни заведения.

По отношение на защитата са обезпечени средства за поддържане и развиване на националните отбранителни качества и качествата, свързани с груповата защита, в т. ч. средства за осъществяване на утвърдените от Народното събрание капиталови планове за придобиване на авиационна техника и на многофункционални модулни патрулни кораби за Военноморски сили. Спазено е условието средствата за защита да не са по-ниски от размера на утвърждения най-малко за бранша на защитата в сходство с Програмата за развиване на отбранителните качества на въоръжените сили на Република България 2020.

През 2019 година се планува въвеждане на по-справедлив модел за таксуване за прилагане на републиканската пътна мрежа – посредством въвеждане на смесена система: електронна винетка за леки коли и ТОЛ такса за изминато разстояние за тежкотоварните коли. Изграждането и внедряването на смесена система за таксуване за прилагане на републиканската пътна мрежа като по-справедлив модел има за цел да понижи доста риска от систематичното недофинансиране в региона на поддържане на пътната инфраструктура.

Успоредно с поддържането на пътната инфраструктура, за интервала 2019-2021 година политиката на държавното управление е ориентирана към обезпечаване на финансов запас и за построяването и доизграждането на огромните инфраструктурни обекти: Автомагистрала Хемус, Автомагистрала Калотина, Автомагистрала Русе – Велико Търново, път E79 „ Видин – Ботевград “, Автомагистрала Струма, Лот 3.2 от Крупник до Кресна.

Въз основа на допусканията и прогнозното чисто дългово финансиране за интервала 2019-2021 година се чака понижение на държавния дълг до равнище от 22,7 милиарда лева към края на 2021 година или 18,2% от прогнозното равнище на Брутният вътрешен продукт.

Правителството одобри стандарти за делегираните  от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2019 година

Правителството одобри стандарти за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2019 година. Стандартите са съобразени с размерите на главните бюджетни взаимоотношения сред централния бюджет и бюджетите на общините съгласно главните допускания за бюджетната прогноза за интервала 2019-2021 година. Разчетени са средства и по отношение на растежа на минималната работна заплата за страната.

В прогнозата за 2019 година за дейностите, свързани със бранш обучение, е планувано нарастване на настоящите разноски с 313,8 млн. лева по отношение на 2018 година по отношение на политиката за нарастване на заплатите на педагогическия личен състав.

В сферата на обществените услуги средствата са повишени с 30,2 млн. лева по отношение на 2018 година В осъществяване на Плана за деяние за осъществяване на Националната тактика „ Визия за деинституционализацията на децата “ са планувани средства за реформираните услуги: Център за социална подкрепа/Общностен център за деца и фамилии, за Дневен център за деца с увреждания (с включена стратегия „ Ранна намеса на уврежданията “) и за Център за обществена интеграция и рехабилитация за деца с увреждания (с включена стратегия „ Ранна намеса на уврежданията “). Стандартите за обществените действия са увеличени диференцирано, като за профилираните институции за даване на обществени услуги са увеличени с 10%, а за обществените услуги, предоставяни в общността, нарастването на стандартите е в границите от 3% до 15 на 100. В прогнозата за 2019 година размерът на месечната помощ на възпитаник е повишен на 35 лева

За 2019 година за делегираните от страната действия в културата, финансирани посредством бюджетите на общините, се планува нарастване на средствата с 11,8 млн. лева Стандартите за районните библиотеки, музеи и художествени галерии с районен темперамент са повишени с 5%, а за читалищата – с 13 на 100.

Стандартите за делегираните от страната действия с натурални и стойностни индикатори през 2019 година са съгласувани с Националното съдружие на общините в Република България.

Заверка „ апостил “ ще може да се прави  и от регионалните администрации

Заверка „ апостил “ да може да се прави и от регионалните администрации в страната, а освен от Министерство на външните работи, плануват утвърдени от държавното управление промени на Закона за одобрение на Конвенцията за унищожаване на условието за заверка на задгранични обществени актове.

Приетите допълнения вкарват децентрализиране на осъществяването на заверки с „ апостил “ на документи, издавани от общинските администрации, като тези функционалности се разпореждат и на 28-те регионални администрации. По в този момент настоящата нормативна уредба заверката се прави единствено от Министерството на външните работи. По този метод всеки човек, който има потребност от услугата, би трябвало да пътува до София или да употребява услугите на медиатор, а това изисква в допълнение време и води до по-високи финансови разноски за жителите и бизнеса.

Тази процедура се ползва в редица европейски страни. Целта й е да се реализира възстановяване на административното обслужване и понижаване на административната тежест при осъществяване на заверки на документи с апостил.

Оптимизира се редът за инспекция на имуществените заявления на магистрати

Оптимизиране на уредбата за инспекция на имуществените заявления на магистрати, уеднаквяване на разпоредбите по обжалване на кадровите решения на съответната гилдия за назначение на административните ръководители и техните заместници в правосъдната система и прецизирането на разпореждания за атестирането на магистрати, са част от измененията в Закона за правосъдната власт, които държавното управление предлага на Народното събрание за приемане.

Регламентира се категорично фактическото приемане на информация от Инспектората към Висш съдебен съвет посредством осведомителната система на Българска народна банка за номерата на банковите сметки, техните титуляри и упълномощените да се разпореждат със сметките лица, както и за лицата, наематели на сейфове в банки и техните пълномощници. Създава се опция Инспекторатът да има достъп до банковата загадка на магистрати в случаите, в които те категорично са заявили единодушие за това. Така Инспекторатът ще бъде длъжен да желае откриване на банкова загадка единствено за лицата, които не са заявили документално своето единодушие за достъп до данните, нужни за инспекция на имуществените им де
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР